Offertförfrågan

Kundintervju Sydafrika

Owe och Kerstin på Pinnacle Point i Sydafrika.

Sydafrika är ett fantastiskt land som erbjuder allt! Här njuter du av den vackra naturen, ser alla fantastiska djur, surfar, spelar golf på några av världens bästa banor och förkovrar dig inom dess historia samt blir bortskämd med deras gästvänliga bemötande och kulinariska upplevelser. När allt detta ryms på ett och samma ställe vill vi kalla detta för mer än en golfresa, detta är en upplevelseresa!

 

Owe har besökt landet vid ett flertal tillfällen och är en van resenär som alltid har golfklubborna nära till hands. Vad tyckte Owe och frun Kerstin om sin senaste vistelse i Sydafrika? Vi tog en fika med Owe för att höra mer om landet som de årligen besöker… 

Hej Owe
Roligt att du vill ställa upp på en intervju, hur ofta reser ni på golfresor?

Jag och min fru Kerstin är vana resenärer och vi åker årligen tre till fyra gånger utomlands på golfresor. Nu senast innan Sydafrika var vi i Florida och dessförinnan på Nya Zeeland, detta land är kanske det bästa vi besökt men tyvärr ligger det väldigt långt från Sverige.

Vad jag förstått är Sydafrika något av en favorit…

Ja, så är det. Vår senaste vända till Sydafrika var vårt nionde besök till upplevelselandet som har allt. Vi är mäkta imponerade av landet och gillar dess atmosfär, natur och behagliga klimat samt det gästvänliga bemötandet. Här finns valfriheten och möjlighet att njuta av livet – vill du haft fart och fläkt så finns det, önskar du en lugnare dag och njuta av den fantastiska maten, trevliga vingårdarna eller en dag på golfbanan – valet och möjligheterna finns där varje dag!

Hur är det att vara turist i Sydafrika tycker du?

Sydafrika och området runt Kapstaden och George är väldigt lätt att turista i. Här känner man sig lika säker som när man besöker vilken storstad som helst i Europa och invånarna är väldigt gästvänliga och serviceinriktade, vilket gör det lätt att be om hjälp och hitta nya utflyktsmål. Trafiken är lugn vilket ger bra förutsättningar att ta sig runt och se sig omkring på egen hand. Mat och dryck är helt fantastisk och är väldigt prisvärt.

Sydafrika med deras vänstertrafik – hur går det att köra bil i landet?

I Sydafrika har de ju som sagt var vänstertrafik så det kan vara lite lurigt den första stunden men man vänjer sig snabbt. Trafiken är lugn och vägarna breda, jag rekommenderar att man väljer hyrbil med automatlåda för att underlätta just det momentet men sen är det bara att köra som här hemma. Att hyra en bil är förvånansvärt billigt och de har inga vägtullar vilket gör att du kan ta dig lätt och bekymmersfritt vart du än önskar och här fungerar Google Maps precis som vi är vana vid i Sverige.

Vill man ta ett glas efter rundan eller vin till maten på någon av alla trevliga restauranger så fungerar Uber kanon!

Vad rekommenderar du att man ska se under sitt besök?

Kapstaden är en fantastisk stad och här finns det mängder av saker att upptäcka, vi vandrar gärna genom de muslimska kvarteren som bjuder på färgstarka hus i olika kulörer och blommarknaden inne i centrum är helt underbar. Vi rekommenderar att man hoppar på en av de röda citybussarna som guider er genom staden. Bussarna är s.k ”Hop in – Hop off” bussar viket innebär att man kan hoppa på och av bussarna som man själv önskar. Ett måste är att via kabin eller egen maskin bestiga Table Mountain (Taffelberget) och beskåda utsikten. Waterfront är också det ett jättetrevligt område med marknad, barer och restauranger som erbjuder trevliga uteplatser och mat.

Med hyrbil öppnar sig mängder av alternativ och vi tycker absolut att man ska köra Garden Route. Med Kapstaden som utgångspunkt och närheten till Stellenbosch har du massor av trevliga golfbanor och vingårdar till ditt förfogande, efter att ha landat och vant sig vid landet några dagar brukar vi köra österut på Garden Route.
Garden Route är egentligen sträckan mellan Mosselbaai och Port Elisabeth men vi startar redan från Kapstaden och målet är inställt en bit in på Garden Route och anläggningarna Gondwana Game Reserve för safari och Fancourt GC, som har tre mästerskapsbanor.
Längst med vägen passerar man både pingviner och utkikstorn för hajvakterna.  Vårt första stopp senaste resan blev den trevliga anläggningen Arabella Golf & Spa, som är en mycket trevlig resort och erbjuder bra boende, utsökt mat och en golfbana i fantastisk kondition.

Därefter fortsatte vi vår resa med ett stopp i kuststaden Hermanus och strosade runt bland mysiga butiker, caféer och restauranger. Hermanus är Sydafrikas valhuvudstad och vida känd för sin valskådning, mellan juni och november kommer den sydliga rätvalen in till kusten vid Walker Bay för att para sig och uppfostra sina kalvar. Är man i Sydafrika vid denna tidpunkt är det en fantastisk upplevelse att se valarna – vilket kan göras både från land som till båts. Nästa stopp var i Cape Agulhas, som är Afrikas sydligaste punkt. Det är en avstickare från Garden Route på ca en timme tur/retur men det karga kustområdet med de vilda vågorna, naturen och landskapen erbjuder stor variation vilket gör bilresan väl värd. En sten markerar platsen där Atlanten och Indiska Oceanen möts och temperaturen i vattnet skiljer sig runt 5-6 grader mellan de båda haven. En golfbana som är väldigt vacker men också utmanande är Pinnacle Point Golf, som ligger precis utmed havet. Spela gärna den men blåser det kan det bli en riktigt tuff runda.

Innan det var dags för hemfärd rundade vi av vår semester med några dagar i Stellenbosch där kan man verkligen njuta av livet, alla vingårdar och stadens utbud av trevliga restauranger. Där kan vi rekommendera spel på Erinvale GC och Stellenbosch GC.

Hur skulle du beskriva golfen i Sydafrika?

Banorna är jättefina och håller väldigt hög standard – oavsett när du besöker landet. Många av de största golfspelarna och bandesignerna (Player, Nicklaus mm) har ritat en eller fler banor här och banorna håller en otroligt hög standard vad det gäller både design och kondition.

Att spela ett varv med caddie är dels väldigt hjälpande för rondens resultat dessutom är det oerhört intressant att höra hur deras liv är. Caddies har ingen lön från golfklubben utan ersättningen, det är vad du ger dem efter avslutad runda. I Sydafrika är det obligatoriskt med 15min fikapaus efter avslutad utrunda och det är mer eller mindre kutym att bjuda sin Caddie på fika när man når Halfwayhouse. En sak som gör upplevelsen lite extra lyxig är att på alla Par-3 hål står dagens avstånd till flaggan vid tee-boxarna.

En av våra favoritbanor är Clovelly GC (reds.anm: där vår agent på plats Warren är medlem) som är en genomtrevlig parkbana med roliga och utmanade hål. När vi spelade Stellenbosch GC stod det en kvinna och tog emot vår beställning efter vi hålat ut på #17. När vi sedan stoppade ned våra putters efter avslutad rond och gick upp på altanen för att summera dagens spel, så hann vi bara sätta oss och då kom maten rykandes varm och serverades!

Vad är mest minnesvärt från ert senaste besök?

Nu har vi som sagt var besökt landet vid ett flertal tillfällen och vi fortsätter att förvånas av hur enkelt och underbart det är att turista i detta land. Det behagliga och varierande klimatet – tänk dig Svensk sommar fast lite varmare och skönare, speciellt kvällarna. Bästa tidpunkten är att åka är mellan november och februari, passar ju oss Svenskar bra då vädret här hemma inte brukar vara så trevligt då. Människornas gästvänliga bemötande, maten, golfbanorna och alla vingårdarna, är mycket uppskattat. Nu har Sydafrika det tredje bästa kranvattnet i världen men stundtals finns det ont om vatten och på en av vingårdarna vi besökte såg vi en skylt under vinprovningen som löd ”Save water – Drink wine”:)

Av alla de banor ni spelat, hur ser Topp-5 listan ut?

  1. Pinnacle Point
  2. Fancourt
  3. De Zalze Golf Club
  4. Arabella Golf
  5. Erinvalle Golf Club

 

Vad står på Bucketlisten, vart skulle du vilja åka på nästa golfresa?

Vi har pratat om Sri Lanka, ett land som vi alltid velat besöka men ännu inte blivit av!

Tack för pratstunden Owe och välkomna tillbaka!

Owe Persson
14,4 i hcp
Medlem på Marks Gk