Offertförfrågan

Studiebesök i Estland

Stefan är på studiebesök i Estland och besöker Tallinn och Pärnu.

Studiebesök i Estland

Studiebesök i Estland, dag 1.
Under några sommardagar åkte jag (Stefan på kontoret) på studiebesök till Estland.
Anländer till Arlanda flygplats med väldig god tidsmarginal och stolt över mig själv som är så förståndig och berest att jag är på flygplatsen 3½h innan avgång. Detta pga tågolyckan som innebar inställt tåg mellan Stockholm C och Arlanda. Tar Tåget mot Mora och hoppar av i Märsta, där extrainsatt buss väntar och tar mig vidare till Arlanda. Väl framme checkar jag in smidigt och ordentligt. Tar mig smärtfritt genom säkerhetskontroller och Dutyfreen där jag inhandlar en Golfturen special (Ahlgrensbilar ihop med Golfturen mössa) att ge våra leverantörer på andra sidan Östersjön.

När jag nu är på rätt plats i sådan god tid, fäller jag upp datorn och skickar i väg några mail och känner mig effektiv. Besöker toaletten på Arlanda, som alla verkar råkat ut för översvämning just denna dag och tar mig bort till min Gate. Inte en människa så långt ögat kan nå, slumrar till, vaknar och slumrar till på nytt. Vaknar av att mobilen ringer av en mäklare som söker mig, efter att jag visat intresse för en bostad under helgen som gått. Under tiden som vi pratar dubbelkollar jag min gate på infoskärmen för tredje gången, då det fortfarande är väldigt folktomt om nu endast 20 min kvar till avgång. Då – precis då upptäcker jag mitt fel, jag befinner mig på 36F och vi lyfter från 36C. Medan jag börjar springa säger jag till mäklaren att nu ficka jag stressen här, vi får höras nästa vecka. Efter 20 steg hör jag i högtalaren – PASSENGER GUSTAFSSON, STEFAN vänligen gå till Gate. Springer fortare, det är långt och jag har tusen saker bärandes känns det som, sicksackar, läser skyltar, hoppar ned över rulltrappor så hör jag FINAL CALL FÖR GUSTAFSSON, STEFAN. Kör nu ruschen och ser min gate och precis när jag räcker fram passet säger killen i passkontrollen, så gott att du kommer nu – för jag hade precis tänkt stänga gaten. Bara knalla på och känn lugnet…

Stefan på Golfturen åkte på studiebesök till Estland under sommaren.

Restaurangbesök med rekommendation av Michelin

Med svetten rinnandes från pannan springer jag in på flyget och hittar snabbt min stol. Bredvid mig, visar det sig sitta en jättetrevlig dansk, som bor i Sverige och jobbar i Finland och som ibland även innebär jobb i Estland. Han kör Lastbil med vindkraftverk berättar han. 750 ton väger ett vindkraftverk, huset 105 ton och vingar med motorer som är 6st väger 96 ton tror jag han sa plus lite stolpar och annat. På väg av från flyget ser jag en man framför mig och på hans byxor står det Troxhammar Gk, jag frågar honom och vi tillhör samma gäng? När vi kommer av flyget stannar vi och resterande tre grabbar dyker upp, dessa stockholmare känner varandra sedan tidigare och vi hämtar ut bagaget och blir upplockade av vår kontakt Kristiina, som tar oss till vår transferbuss. Kristiina guidar oss framåt mellan gator och torg tills vi når vårt hotell L´Embitu Hotel**** som är jättefint hotell, fräscht, rent och ligger centralt och bra. Snabbt in och hoppar i badbyxorna för att prova anläggningens Spa, som får mer än godkänt, här erbjuder de ång -och torrbastu, pool samt ett kallbad och en riktigt varm Jacuzzi.

För kvällen väntade lite rundvisning i Tallinn och deras nya ”inneområde” vid hamnen, som förr endast bestod av gamla övergivna lagerlokaler och nu omvandlats till ett aktivt område med restauranger, barer och nattliv. Mycket liv och rörelse och gott om folk. Efter denna kortare avstickare fortsätter vi till kvällens NOA Restaurant, som har 1 stjärna i Michelinguiden. Här blev vi ordentligt bemötta och medan vi slår oss ned till bords serverades vi ett flertal tapasrätter till förrätt. Dessa smakade fantastiskt bra och medan vi smakade av det goda vinet beställde vi huvudrätter, som var minst lika god som förrätterna.

Under Stefans studiebesök i Estland besökte han Tallinn och Pärnu.

Studiebesök i Estland – Niitvälja Golf

Studiebesök i Estland, dag 2.
Upp ur sängen och kollar in vädret innan jag slänger på mig dagens golfoutfit. Sedan upp till sjätte våningen för att njuta av en väl tilltagen och mycket god hotellfrukost. När vi är färdiga väntar vår transfer som ska ta oss till Niitvälja Golf, Estlands äldsta golfbana. Golfbanan började byggas 1993 och bestod då av 9 hål och året därpå byggdes banan ut till den 18 håls sträckning som råder idag. Utöver dessa hål finns ytterligare 5 hål samt flera närspelsområden och drivingrange. Framför det trevliga och nyrenoverade klubbhuset (som inrymmer kansli, shop och restaurang samt konferensrum) ligger en naturlig äventyrsgolfbana som spelas på riktig green. Med tees och förutbestämda hål, riktigt trevligt och man blir med en gång sugen på att ge sig på ett varv.

Vi värmer upp med var sin hink på rangen och slår några puttar innan vi ger oss ut. Vi är fyra spelare för dagen och vi blir tilldelade två golfbilar och på första Tee bestämmer vi oss för att spela Bästboll mellan bilarna om en öl. Första intrycket är att banan håller mycket hög kondition och är väldigt naturtrogen och fin med ett lugn som infinner sig över hela anläggningen.

Vår boll känns som den enda på banan, inte helt sant då vi ser andra spelare men inga framför oss som vi behöver vänta på och inga bakom som trycker på. Banan slingrar sig fram och känns naturligt inbäddad i den fina och trevliga parkmiljön. Konditionen på speciellt fairways och greener är i absolut världsklass, även om de kunnat klippa ned greenhöjden något. Greenerna ser snabbar ut än vad de är, vilket resulterar att vi alla i bollen slår många puttar för kort. Banan bjuder på trevliga golfhål med en del smala Par 4: or, några längre Par 3 och trevliga utmaningar med strategiskt placerade bunkrar och vattenhinder. Vi spelar från klubbtee och banan mäter är ca 5 800m med Par 72. Banan är en trevlig upplevelse i normal, lagom svårighetsgrad – som gemene golfspelare kommer älska. Efter avslutad golf äter vi lunch i klubbhuset ihop med en av investerarna, Aivar. Under lunchen ger vi feedback på banan samt blir informerade om deras skötselprogram samt mål och visioner. Vårt gemensamma intryck är att vi gillar layouten och den höga standard och kondition banan erbjuder. Aivar berättar att de har 11 banarbetare och att de lägger mkt arbete året om. Under vintern är deras främsta uppgift att se till att greenerna alltid är både snö och isfria. Detta för att kunna garantera och erbjuda superba greener från första speldag i april genom hela säsongen fram till månadsskiftet oktober / november. Under vår måltid fortsätter han och berättar att de har många kommande förbättringsplaner de kommande åren och några av dem sätts till verket redan nu på innevarande säsong. De ser hela tiden till att vara på tårna och för att förbättra och förädla sin produkt. Till kommande säsong ska de bygga ut shopen i klubbhuset samt bygga ut de 5 övningshålen till en 9 håls slinga och därmed kunna erbjuda en komplett 27 håls anläggning.

Under studiebesöket i Estland spelades bl.a Niitvälja Gk, landets äldsta golfbana.

Väl tillbaks på hotellet (restiden är ca 35min) blir det bråttom, först ned till Spa´t för att sedan duscha och byta om för citytour. Vi blir rundvisade i Tallinn och vandrar genom både de nyare mer ”inneområdena” samt gamla stan. Under rundturen får vi höra på både stadens spännande historia, byggnader och sevärdheter som efter ca 2 timmar avlutas på kvällens trendiga innerestaurangen 38 Restaurant.

Restaurangen kom till genom ett tillfälle under pandemin, då orginalrestaurangen som ligger i Pärnu (med husnummer 38) som under nämnda pandemin öppnade upp en pop-up restaurang i Tallinn för att nå ut till fler kunder. Detta blev en succé och restaurangen finns nu på båda orter. När vi kommer in märks den fräcka och stilsäkra inredningen ihop med deras konst på väggar, speglar och tak. Läckert, stilrent och modernt. Maten här serverades med en fantastisk presentation och allt var väldigt gott. Medan vi inväntade våra starters serverades som sedvanligt bröd till bordet och ljusen som brann på bordet bestod av smörljus och inte vanliga ljus. Vi blev informerade att vänta någon minut eller två sedan tar ni smörkniven i ljuset och brer ert bröd, fantastiskt gott och lika enkel som genialisk idé. Maten som vi sedan serverades var magnifik och fantastisk god!

Studiebesöket bestod av hotell, restaurang och golfbesök.

Studiebesök i Estland – Pärnu Bay Golf Links

Studiebesök i Estland, dag 3.
Snabb frukost och sedan hoppade vi in i transferbussen som skulle ta oss ned till Pärnu, Estlands sommarstad (som Halmstad). Efter ca två timmar svänger vi in på en smal liten väg med täta träd runt omkring oss, efter någon kilometer öppnar naturen upp sig och vi ser det ståtliga klubbhuset, om blivit utnämnt till ett av Europas finaste klubbhus. Vi blir varmt välkomnande av Peter Nyberg (svensk) som arbetat på klubben de senaste 6 – 7 åren. Peter visar oss runt och berättar stolt om anläggningen och banan. Vi får ett startkit och polletter och beger oss snabbt till rangen för att hinna värma upp innan vi ger oss ut på banan. Här finns förutom en toppmodern range med studio, några korthål, närspelsområden och puttgreener. När vi står på rangen har vi skydd mot vinden och det känns ganska varmt och behagligt. När vi tagit oss till första Tee, så är tröja, väst och mössa på – jäklar vad det blåser. Innan vi slår ut ger oss Peter en utmaning – med ett stort leende på läpparna, har vi bättre än 34 poäng eller träffar green på hål 14 vinner ni en flaska vin!

Under Stefans studiebesök i Estland blev det spel på Pärnu Bay Golf Links.

Banan startas med ett relativt kort Par 5 och det som märks med en gång är att tee´s och fairways flyter sömnlöst ini varandra och det saknas i stort sett ruff. Slår du snett är du antingen i wasteareas eller i vattnet, detta gör att spelet flyter på snabbt och naturligt samt att det alltid är nära mellan green och nästa tee. Efter första 9 hålen har jag 14 poäng och slagen stämmer inte vilket ger mig många chiplägen med tvåputtar som resultat. Greenerna är inte lika snabba som på gårdagens bana men hade de varit det så hade bollen inte heller legat still på green p.g.a den starka vinden. I stället för att ta den traditionella korven och kaffet efter 9:an väljer vi at bege oss till klubbhuset och inta dagens lunch, som smakade superbra. Under lunchen dyker en svingtanke upp och jag börjar att med på tionde hålet hamra i väg min drive. Ett Par 5 och upp på två slag på green och dagens första birdie är avklarad! Ytterligare en birdie på hål 13 och vi är framme på hål nummer 14, 122m rakt mot havet och jag slår sist, ser de andras slag gå rakt upp i himlen och bollen står still, det blåser… Jag står med järnsjuan i handen men byter till järnsex, greppar ned och gör en kompaktare sving – boom! Bollen ligger på green och jag har vunnit en flaska vin av Peter och Pärnu Bay Golf Links. Fortsätter spela bra golf de sista hålen och så roligt att drivern fungerar, spelet blir så mycket roligare och enklare då. Sista hålet är även det ett Par 5 hål och efter två bra slag ligger jag i höjd med pinnen men ca 7 meter vänster om, måste slå ett någorlunda högt slag för att ta mig över den gräsbelagda muren och bollen är och hugger i hålet för att avluta på topp med eagle… Innan vi tackar och beger oss till dagens hotell passar jag på att inhandla en klubbpiké , detta är absolut en bana som är värd att besökas, vi ses igen!

Efter en kortare transfer är vi framme på dagens boende och trevliga Hedon Hotel & Spa**** Efter att vi checkat in och lämnat av våra väskor på rummen väntar en cykelguidad tur för mig och en kille till som är med på resan. Pärnu är Estlands sommarstad och har runt 40 000 invånare men är stort som Halmstad och vi blir guidade runt i den fina lugna sommarstaden. Vi blir visade deras långa fina badstrand, område för surfing och annan vattensport samt får lite historia och stadsvisning. I Pärnu finns det gott om Spahotell och enligt sägen så fanns här elefanter – för många, många år sedan. Elefanterna gick längst sandstranden fram och tillbaka och med hjälp av sina stora kroppar och fötter rev de upp sanden på havets botten och sanden hade en helande effekt på oss människor, därav alla Spahotell. Under rundvisningen stannade vi till i en av Stadens alla mysiga parker och där finns elefanterna förevigade.

Studiebesök i Estland med boende i Tallinn och Pärnu (Estlands sommarstad #1).

Efter vår guidade cykeltur hade vi en timma på oss att duscha och byta om innan kvällens restaurangbesök. Väl framme på Villa Wesset väntade Chefs table med sju olika rätter som kocken lagade framför våra ögon. Samtidigt som han berättade hur och vad han gjorde med ingredienserna. Restaurangen är en av två i landet som inte slänger något av de råvaror som inhandlas, vilket innebar att vi bland annat blev serverade hjärta och tunga. Kanske inte låter så tilltalande men allt var mycket gott och kocken visste exakt vad han gjorde. Vissa rätter hade tillagats i ugn eller kokats i upp till 6 timmar innan vi anlände. Efter middagens 4 timmar med mat, diskussioner och gott att dricka – som kocken valde med omsorg efter vilka rätter vi åt för stunden, lullade vi hemåt med nya smakupplevelser och lite runda under fötterna.

Studiebesök i Estland – Estonian Golf & CC

Studiebesök i Estland, dag 4.
Från Pärnu väntade en längre transfer från Hotellet till dagens spelplats och besök, Estonian Golf & Country Club. Här blev vi varmt mottagna av Hanno, klubbens CEO som var med oss på restaurang 38 häromdagen. Ännu en kall dag och det var bara att klä sig efter väder samt den obligatoriska Golfturen mössan – som håller kylan och vinden borta. Efter besök på rangen och några puttar senare var det dags att bekänna färg på banan. Vi startade på hål 10, ett kortare Par 3 som går nedför, efter 4 lätta par tar vi oss vidare till nästkommande hål. Vi spelar åter Bästboll mellan bilarna och vi har det lite ryckigt på de längre hålen till en början med, vilket kan ha med det kalla vädret att göra? Banan består av några hål längst med havet och några mer parkliknande hål och en del av hålen är det andra likt medan några vassare hål sticker ut och glimmar till. Efter första 9 tar vi oss en värmande kopp kaffe och sedan spelar vi de första 9 hålen. Tyvärr är öppningshålet ett av banans svagaste hål. Ett långt Par 5 med dolt utslag / landningsplats och svårt att få grepp om spelstrategin, bollens bästa resultat var en bogey, efter besök i både semiruff och skog.  Blåsten gör sitt för trots standardlängd på hålen är paren inte givna.

Efter avslutad golf sätter vi oss till bords och blir serverade var sin värmande Vana Tallinn och vi blir tipsade om att beställa kökets Pizza, som smakade mycket bra! Efter Lunch visade Hanno oss runt i klubbhuset och berättade om att de haft besök av både Europatouren och Long driving event. Men också om deras långt gånga planer med att anlägga Europas första Annika Sörenstam bana. Allt är ritat och klart men efter pandemin och nulägets ekonomiska läge, har de inte kommit till skott men hoppas kunna göra det inom en snar framtid. Klubben kommer då erbjuda en komplett 36 håls anläggning. När Annika banan är spelklar kommer de att rusta upp den befintliga och höja spelkvalitén med mer tydliga landningsplatser, bunkerkanter mm.

Stefans studiebesök i Estland bestod av ett stopp på trevliga Estonian Golf & Country Club. Anläggningen som ska bygga Europas första Annika bana.

Efter avslutad golf blir vi skjutsade in till Centrala Tallinn och detta är en kortare transfer på ca 20min kommer vi fram till dagens inkvartering Hotel Telegraaf***** som är ett jättetrevligt hotell som ingår i Marriott Bonvoy. Hotellet erbjuder de faciliteter man förväntar sig av ett femstjärnigt hotell med rymliga, moderna och trevliga rum i centrala Tallinn. Hotellet erbjuder trevligt Spa med pool, jacuzzi och olika bastumöjligheter. Här finns också en trevlig restaurang och bar men vi väljer för kvällen att besöka närliggande restaurangen Rataskaevu 16 där vi blir väl omhändertagna och serverade en smaklig måltid.

Studiebesök i Estland – oförglömlig weekend

Studiebesök i Estland, dag 5.
Efter några fartfyllda dagar och tre dagars spel i hårda vindförhållanden är vi trötta och rundar av kvällen tidigt. Imorgon är det den sista packningen innan avfärd hemåt men först väntar en förträfflig frukost på hotellet och en snabbare transport till flygplasten om knappa 25min. Väl på plats så fungerar allt kanonbra och inga köer eller krångel att snacka om. Allt flyter på fint och efter att ha justerat tillbaka klockan är hon (fortfarande) bara 11h00 när vi landar på Arlanda. Första gången i Estland men absolut inte sista, vill ni spela riktigt bra golf under roliga och utmanande förhållanden ihop med fanatisk service och matupplevelser kan jag varmt rekommendera en golfweekend i Estland.

Vid pennan
/Stefan på Golfturen

visitestonia