Offertförfrågan

Studiebesök på Teneriffa, sista delen

En vecka i januari var Stefan på studiebesök på Teneriffa, del 2.

Studiebesök på Teneriffa

Studiebesök på Teneriffa, del 2 av 2.

Under en vecka i januari besökte Stefan Teneriffa, den största av kanarieöarna. Väl på plats med ett fulltecknat schema blev det besök på ett tiotal hotell, en handfull golfbanor och sist men inte minst – den omtalade, gröna och vackra ön La Gomera. Läs andra och sista delen av Stefans studiebesök som är fullt av golf, upplevelser och restips!

Dag 5 – Jardin Tecina & Tecina Golf

Hotellet har allt och är så mysigt, lugnt, fridfullt och underbart. Här finns drygt 450 rum och trots att det är högsäsong och fullbokat känns det lugnt med folk, anläggningen är stor. Här finns speciella områden för vuxna (adults only), barnfamiljer och övriga gäster. Oavsett vilket boende du väljer kommer du ha viss havsutsikt men vissa finare belägna rum har direkt havsutsikt från den gröna lummiga trädgården som slingrar sig fram. Gott om poolområden, Spa, rymligt gym och både tennis och padelbanor samt flertalet restauranger och barer. Sist men inte minst har anläggningen en Beachclub med två restauranger och saltvattenspool, som du hittar genom hissen ned till stranden och den lilla fiskebyn som erbjuder ett par restauranger och barer. Vi träffade på ett trevligt svenskt par som skulle bo på anläggningen under 14 dagar och de berättade att La Gomera har vandringsleder på totalt 60 mil!

Stefan på Studiebesök på La Gomera Och Jardin Tecina.

Strax efter klockan 07h00 intog vi frukosten och fick i oss både omelett och nyplockad frukt, kaffe och vi var på gång. Efter en kortare transfer (elektrisk, då anläggningen jobbar för att vara en grön anläggning) mellan hotellet och klubbhuset på ca 400m var det dags att plocka upp scorekort, nyckel till golfbilen och hinna med att slå några bollar på rangen innan det bar i väg till första tee. Väl uppe på toppen väntade ett starterhus innehållandes toaletter, dryckesmaskin och hyrvagnar. På Tecina Golf startar du högst upp på kullen / banan och spelar dig sedan nedåt, på skrå tillbaka till klubbhuset och ihop med fantastisk utsikt över havet på varje hål. Nu fick vi med golfbil men hade inte alls behövts utan med shuttle till första tee – hade man sedan klarat sig galant med hyrvagn. Banan består av många vackra hål, inte jättelånga och ofta utför med någon dogleg. Par 5:orna är nåbara på två slag för dem som svingar på men desto tuffare Par 3:or mellan 150 – 175m. Oavsett hur onduleringen ser ut på green kommer det falla mot havet, svårt ibörjan men man lär sig riktningen med tiden. Det jag hade desto svårare med att hitta var hastigheten på greenerna, stor skillnad på att putta uppför än utför, vilket resulterade i ett antal treputtar för samtliga i bollen. Efter avslutad golf kunde vi inte motstå doften av grillat vid poolen, så det fick det bli. Sedan njöt vi av solen och värmen och de olika poolområderna.

Stefan på Studiebesök på La Gomera Och Tecina Golf.

Vägen mellan hotellet och färjelägret är lite av en utmaning för den höjdrädda men vad vackert det är! Färjan tillbaka till Teneriffa blev inte lika lugn som på hitvägen med höga vågor men vi klarade oss utan större problem. Väl tillbaks till Teneriffa började solen ge upp för dagen och vi styrde bilen mot nästa inkvartering och Las Terrazas de Abama Suites. Ytterligare en anläggning som håller högsta klass och erbjuder exklusivt boende i lägenhetsformat ihop med Teneriffas höst rankande Golfbanan Abama Golf. Det var någorlunda sent när vi väl checkade in och det blev en snabb dusch innan vi begav oss ned till anläggningens huvudrestaurang Melvin, som erbjuder mat i hösta klass och exklusivt, spartanskt med bästa möjliga service. Vi valde en förrätt med tillval till lite mer av allt och delning av den samt tillhörande dryck, vi kan säga såhär – vilken mat och vilken kvalité. Rätten räckte till oss, vi var inte utsvultna men sugna och småhungriga och då blev detta perfekt.

Dag 6 – På väg till Hacienda del Conde & Buenavista Golf

Klockan ringde strax efter sju på morgonen och det var dags att hoppa i träningskläderna och ta sig ned till gymmet, som visade sig vara riktigt rymligt och med hjälp av en stor multiträningsmaskin kan du träna alla muskelgrupper plus olika löpband, trappmaskiner, träningscyklar och fria vikter saknades inget. Under gårdagen såg jag Zlatans utmaning om hur många armhävningar du orkar göra under 60 sekunder – så jag filmade mig och utmanade grabbarna på kontoret hemma i Sverige…Som tur är ligger gymmet precis under restaurangen så det var nära och bra efter avslutad träning att få i sig dagens viktigaste mål, frukosten. Här fanns allt, från färska frukter, apelsinpress och nybakat bröd till olika fisk, skink och osttallrikar. Till detta fanns det en frukostmeny på bordet, där du kan beställa omelett, ris, gröt och pommes frites mm som pricken över i: t. På förmiddagen hade jag träff med anläggningens boende och golfansvariga, som visade mig runt på anläggningen och de olika boendealternativen, från ett sovrum till tre sovrum. Lägenheterna är rymliga och erbjuder alla kök, matsal och tvättmaskin samt ett badrum till varje sovrum. Bor du tex i lägenheten om tre sovrum är den drygt 150m2 och man kan bo upp till 6 personer. Alla med varsitt sovrum och badrum och till sin egna lilla del i lägenheten är det dörr från den gemensamma sällskapsytorna. Alla lägenheterna erbjuder uteplats och denna blir större i storlek beroende på vilken storlek på boende du bor i.

Anläggningen har sin egna golfbana, Abama Golf Club som byggdes 1998 av Dave Thomas. Banan är ganska kuperad men golfbil är inkluderat i greenfeen, här finns också en rymlig och bra range samt puttgreen. Anläggningen erbjuder flera poolområden (uppvärmda till 28*) och 17 tennisplaner samt 4 padel. Mycket trevlig allt som allt och hit kommer jag absolut att komma tillbaka till.

Stefan på Studiebesök på Teneriffa och besöker här Las Terrazas de Abama Suites.

Vid Lunchtid fick hyrbilen, vår Fiat 500 med 6-växlad låda åter bekänna färg, från Costa Adeje området upp till nordvästra sidan och går det uppför var det full gas på 3ans växel som gällde. Efter drygt en timmas åktur, inte alls svårhittad men lite kurvig väg (kände mig iofs som en rallyförare efter utflykten till La Gomera) var vi framme vid Hacienda del Conde och Buenavista Golf. Pga av lite senare ankomst än beräknat hann vi inte med någon range och uppvärmning (vi hade slått lite bollar tidigare under dagen) så var det rätt ut på banan som gällde. Vi blev ihoplottade med två fransoser som slog jättefina slag när de väl träffade men även snett… De pratade ingen engelska men jag sa att jag förstår dem om de pratar långsamt och jag kommunicerar tillbaks på engelska eller franska. Banan är designad av Seve Ballesteros och är en trevlig och rolig upplevelse. Som ni vet designar Seve alltid sina banor med 6 Par 3, Par 4 och Par 5. Här blev Par 5 hålen relativt korta medan Par 3 hålen blev längre och tuffare. Vinden gjorde sig återigen påmind och ställde till det ibland för oss men roligt var det. Banan slingrar sig förbi klubbhuset kanske fyra gånger under våra 18 hål och ibland spelade vi ända intill havet och vågorna. Bra variation på hålen och grym kondition över lag. Med ytterligare en starttid runt kl 14h00 hann vi precis in innan mörkrets inbrott och efter avslutad golf styrde vi mot närliggande Hacienda del Conde. Detta är ett femstjärnigt hotell med ”Adults Only” och här finns allt man kan önska sig av ett sådant här hotell.

Stefan på Studiebesök på Teneriffa och besöker Hacienda del Conde och Buenavista Golf.

Dag 7 – Iberostar & Golf Las Americas

Ingen sovmorgon idag heller utan i väg på tidig frukost, för att hinna utforska hotellet mer innan avfärd. Entré och Reception ligger i markplan, dvs på sjätte våning, här ligger även en av anläggningens Bar ihop med tillhörande uteplats. Hotellet är byggt i suterräng och följer den naturliga sluttningen ned mot havets slående vågor. I våningarna nedan inryms rum, uteplatser, restaurang, poolområden och gym samt Spa. Ett trevligt och annorlunda hotell och inte helt lätt att hitta till en början med men det finns en logik i det hela och man lär sig förvånansvärt snabbt. Vi lämnar hotellet strax innan klockan 09h00 för att hinna besöka olika Iberostar boendealternativ i Costa Adeje, men chauffören gjorde en felsväng någonstans eller lyssnade inte tillräckligt koncentrerat på kartläsaren och (jag) körde fel…Vi kom högt upp på bergsluttningarna längst smala serpentinvägar med vackra bergstoppar och vackra djupa dalgångar. Här gick det betydligt långsammare fram än vad rekommenderad hastighet var, väldigt vackert och med hjärtat i halsgropen.

Efter dryga timman svängde jag in på dagens första möte och rundvisning på Iberostar Selection Anthelia där jag möttes av Elena som visade mig runt och berättade om hotellet. Deras olika program, kids Club och Adults Only****** avdelning med extra allt. Hotellet har drygt 400 rum och är ett lyxigt, centralt och harmoniskt hotell. Närhet till allt och granne med strandpromenaden och havet samt gott om solgoa platser. Nästa stopp blev på Iberostar Selection Sábila och jag möttes här upp av Ariadna, som höll en liknade presentation och rundvandring som hennes kollega på föregående hotell. Detta hotell består också av drygt 400 rum, centralt med havsutsikt och något enklare men ändå femstjärnigt boende, byggt 2018. Här finns speciella VIP avdelningar för dem som vill skämma bort sig lite extra och får då både privat reception, soldäck och till viss del inkluderad snacks med dryck. Dagens tredje och sista hotellstopp blev Iberstar Bouganville Playa och är kedjans enda fyrstjärniga hotell i området kring Costa Adeje. Detta hotell är byggt ca 1940 men har nyligen renoverats och innehåller så väl barnområden med uppvärmd pool och vattenrutschkanor till mer reserverade vuxenområden. Här bor du antingen med halvpension eller som tillval med All Inclusive.

En något sen men god lunch på klubbens uteservering blev det strax innan starttiden på Golf Las Americas. Hamburgartallriken smakade fantastiskt och den ihop med några bollar på rangen fick bli dagens uppvärmning. Banan känns som en äldre, mer klassisk golfbana men med det sagt upplevs den inte alls kort, snarare tvärs om. Banan ligger relativt flackt och består bara av någon enstaka höjdstegring under första 9 som också avlutas med nionde hålet som slås från en Tee högt placerad nedför mot klubbhuset och övningsgreenen. Hålet är ett kortare Par 4 med dogleg höger och med hjälp av höjdskillnaden spelas hålet någorlunda kort. Sista 9 hålen spelas än mer flackt och hålen varvas med långa tuffa Par 4 ihop med kortare Par 4 och Par 5 hål som är nåbara. Överlag en mycket trevlig golfbana som är lite av en utmaning och erbjuder underbar kondition och genuin spelupplevelse. Detta är absolut inte sista gången jag spelar Golf Las Americas.

Efter avslutad golf hade vi fortfarande inte hittat någon inkvartering för kvällen och många av de hotell vi hållit span på tidigare, var nu fullbokade. Vi satte oss i bilen och förlitade oss på google maps, körde till första halvbilliga alternativet men väl framme visade det sig att det var fullt. På vägen till detta hotell skymtades en skylt som vi åkte tillbaka mot. Parkerade bilen och gick runt byggnaden för att hitta ingången, passerade ett annat hotell, som också visade sig vara fullbelagt och hittade till det tilltänkta hotellet. Det var också fullt, men efter jag frågat om tips på var vi skulle kunna hitta något för natten, hade de plötsligt ett rum och det visade sig vara ett helt OK hotell till hyfsad peng. Snabb dusch och sedan ut på stan för att inta äkta spansk Tapas – äntligen!

Dag 8 – Teide

Frukosten öppnade klockan 8 och vi var där strax efter, bilen fullpackad och klar för flygplatsen och vi hade några timmar över tills det var dags för incheckning. Bilen styrde vi mot öns Vulkan och sevärdhet Teide. Vi hade föreställt oss lika brokig, smala serpentinvägar med stup på båda sidor om vägen men det visade sig att det var riktigt bra väg hela vägen upp till toppen. Vi lämnade hotellet på morgonen i lite moln dis och 18* och efter ett tag körde vi över molnen till strålande solväder och temperaturen sjönk ned till 1*som lägst. Jättevackert och mycket att se på Teide och helt klart värt ett besök. Här finns en mängd olika vandringsleder fram och tillbaka och även hela vägen upp till toppen för dem som önskar. Annars finns även linbana för dem som vill högst upp och njuta av utsikten, linbanan kostar ca 40€ T/R per person. Efter stopp, fika och inköp av souvenirer valde vi att ta den kortare (men bara 5min snabbare) södra nedfarten för att spara på bensin då bensintanken var mer eller mindre slut. Under veckan har vi kört vår hyrbil, en Fiat 500 Hybrid utan att tanka en enda gång, snål och bra samt god 😊lastningsförmåga – eller JA, vi fick faktiskt plats med allt! Fulltankad och återlämnad hyrbil utan några problem denna gång och vi var på flygplatsen i god tid innan avfärd. Första besöket till Teneriffa med golfklubbor men absolut inte sista, hit kommer jag tillbaks inom kort.

Stefan på Studiebesök på Teneriffa och spelar Golf Las Americas och bestiger Teide.

Du har läst andra delen av Stefans studiebesök på Teneriffa, en vecka går fort men den blir lång i ”dagboksform” och det finns många bilder och filmer vi vill visa. Första delen kan du läsa här.

Vid pennan
/Stefan