Offertförfrågan

Trevlig Golf i utkanterna av Prag

AKI Golftravel - golfresa till Tjeckien och Konopiste

Sätter min fot på tjeckisk mark för första gången, instruktionerna är enkla, du kommer mötas upp av en chaufför bärandes på en skylt med ditt namn på. Jag tittar mig omkring, letar, går igenom samlingen med skyltar inte bara en gång utan, två, tre och fyra gånger – ser en skylt med namnet ”Eric” på, kanske en reskompis? Går ett varv till men ser ingen skylt med mitt namn, fipplar upp datorn och får fram kontaktuppgifterna till turistbyrån och få reda på att det ska finnas en kvinna med en skylt, skrivet med mitt namn. Går igenom samlingen med skyltar igen, samma kvinna jag sett tidigare med ”Eric” skylten har nu bytt till ”Tjeckiska Turistbyrån” och jag frågar om det är hon som ska köra mig, det är det fast jag heter Stefan och inte Eric. Kvinnan som visar sig vara supertrevlig efter vårat kantiga ”first impression” berättar att hon i vanliga fall jobbar som Gynekolog…

Väl framme vid Konopiště Golf Resort möttes jag upp av värden för veckan, Lucie som är från tjeckiska turistbyrån i Skandinavien.  Efter snabb inkvartering i en av de nybyggda hotellbyggnaderna och snabbdusch tog vi oss ann 18 hål på D´este banan med par 72 och 5730m från gul tee. Banan är en trevlig parkbana som slingrar sig fram mellan kullarna. Här bjuds vi på roliga utmaningar med välplacerade vattenhinder och bunkrar. Vidsträckta fairways gör drivern välkommen in i spelet men väl utanför vaktar den täta semiruffen. I hjärtat av anläggningen ligger klubbhuset med fantastisk uteservering och utsikt över både slingornas första tee´s samt greens. Här äter vi frukost och middag, vilket smakar väldigt bra, om önskas finns lokal öl och en vid sortering av rödvin. Middag med något gotta att dricka går på dryga hundralappen, bra och prisvärt! Anläggningen på Konopiště har två stycken 18-hålsbanor och en Public Course över 9-hål. Radecký heter den andra 18 hålaren som även den är en trevlig parkbana och den äldsta av dem.

Nästa dag var det dags för det senaste nytillskottet runt Prag – Panorama Golf Resort som öppnade så sent som hösten 2016. Anläggningen har tre stycken olika 9 hålare som de kombinerar ihop i olika konstellationer för att presentera dagens 18 hålare. Slingorna med olika namn skvallrar också om karaktären på respektive bansträckning, namnen på slingorna är Forest / Meadows / River. På anläggningens 27 hål, som spelas med Unlimited golf kan man både gå och köra golfbil, vi valde det senare alternativet och antagligen det mer populära av dem båda (något kuperad bana) och dessutom är golfbilarna hypermoderna. Utöver bra golf över 27 hål har dem riktigt bra träningsområden med inkluderade rangebollar ihop med greenfeen. Klubbhuset och dess utsikt som säkerligen gett anläggningens dess namn (Panorama) erbjuder en trevlig restaurang med närproducerade och ekologiska råvaror i en mycket trevlig atmosfär. Ölen som dem stolt servera kommer från det lokala bryggeriet 5 min bort och här kan man gå guidade rundturer samt provsmaka deras mästerverk i äkta ölprovning. Maten avnjuter ni antingen inomhus eller på den fina uteserveringen med utsikt över spektakulära Meadows 9: onde hål (långt slående kan nå detta Par 4 hål med vatten vaktandes kort om green). Väljer man att bo på anläggningen är rummen belägna på övervåningen av klubbhuset med närhet och utsikt till allt.

Tredje dagens golfspelande avnjöt vi på Europa tourbanan Albatross Golf Resort, golfbanan som är rankad som nr 2 i Tjeckien erbjuder läcker design och inte mindre än 5 olika tee´s på varje hål. Vui förstår att målsättningen och visionerna är höga likaså att banan är rankad som den är, magiskt! Albatross Golf Resort har tyvärr inget boende i anslutning med golfbanan, även om det låter så men med närheten in till centrala Prag erbjuder dem goda paketlösningar med olika cityhotell i huvudstaden. Även här har dem rymliga träningsområden samt grästee´s på rangen, stor och trevlig uteservering och välsorterad golfshop.

Med mer än halva resan avklarad tog vi fart mot vårt svenska Varbergs syskonstad Karlsbad, eller Karlovy Vary som vi säger i Tjeckien. Efter en knapp 2 timmas bilresa når vi vårat kommande boende och Hotel Imperial Spa & Health Club, vilket påminner om The Grand Budapest Hotel i Owen Wilson filmen, fast mycket tjusigare och finare. Karlovy Vary är känt som en Spa-stad och här det finns ett dussintals källor utplacerade i staden, de varma källorna pumpar upp varmt och mineralrikt vatten med hjälp av vulkanen som gömmer sig långt under stadens gator. Vattnet ska enligt historien ha en ”healande” förmåga och bör då drickas tre gånger dagligen. Vattnet har en temperatur mellan 30 – 64 grader (beroende på vilken källa du väljer att dricka ur) och kan ses drickas ur karaktäristiska muggar. Det var även i denna staden som Daniel Craig iklädde sig James Bond rollen, agenten 007 med rätt att döda för första gången i filmen Casino Royale, år 2006.

Under våran sista dag hade vi ett fullspäckat schema med golf på både Cihelny Golf & Spa Resort och Kynzvart Golf Club, snabb besökt i staden och slottet i Loket, där vi även hann med en god bit mat och guidning i det lokala ölbryggeriet, med utsökt öl och sist men inte minst besök i Marienbad. Första banan för dagen var som sagt Cihelny Golf & Spa Resort är designad av ingen mindre än Gary Player och blev unämnd 2005 av Golf Digest som ”Most Quality Golf Course”, här finns trevligt boende i anslutningen till golfbanan samt Spa-avdelning. Banan är en lite kortare bana än vi är vana vid och har Par 70 med sina 5390m från gul tee. Därefter spelade vi Tjeckiens egna Augusta på Kynzvart Golf Club, banan var spelklar först 2008 och är vackert placerad i lövskog och dess ängar, Par 72 med 5865m från gul tee. Varje hål har sin historia och har därför sitt egna namn och banan är absolut värt ett besök.

Efter avslutad golf och upphämtning av det bästa brödet Tjeckien har att erbjuda samt egenuppfiskade fiskar stannade vi till i Marienbad för att skåda deras fontänshow (likt den utanför Burj al khalifa, fast i något mindre storlek). Efter en kortare sväng i bussen kommer vi fram till vårat sista boende under resan och hotellet som heter Rezidence Golf Hotel & Restaurant.

Hotellet, som verkligen är beläget mitt i skogen och verkligen närhet till naturen, påminner om en alpstuga, är modernt och superfräscht med tillhörande spa. Ägaren av hotellet (som också varit med oss under dagen och spelat på de olika golfbanorna) serverar oss champagne och en 3-manna orkester när vi anländer till hans hotell. Det är en rolig och givmild värd som även ordnat till en 3-rätters middag åt oss medans historierna avlöper varandra som handlar om området, golfbanorna och hans närmaste granne som bor 1 km bort.

En trevlig kväll och perfekt avslutning av en mycket händelserik och mycket rolig vecka i en stark golfdestination.